top of page

Varalan asiantuntijat verkostoitumassa Amsterdamissa 2.-7.10.2022

Oppivan organisaation yksi keskeisimmistä tavoitteista on tiedon lisääminen ja toiminnan kehittäminen yli tiimirajojen. Tähän ajatukseen viitaten päätimme lähteä Julian (yritys- ja vapaa-aikatiimi) ja Annan (valmennuskeskus) kanssa Hollantiin, Amsterdamiin tavoitteena tarkastella ammatillisen koulutuksen rakennetta erityisesti personal trainer -tutkinnon osalta. Tavoitteena oli rakentaa kansainvälistä verkostoa alan ammattilaisten sekä kollegoiden kanssa. Pohdimme myös ennen matkaa kansainvälisen pt-sertifikaatin (National Academy of Sport Medicine) mahdollisuutta tuoda lisäarvoa Varalassa liikunnanohjauksen perustutkinnossa olevaan yksilöllisen liikunnanohjauksen tutkinnonosaan. Tämä voisi rohkaista opiskelijoita yhteistyöhön kansainvälisten asiakkaiden kanssa ja verkostoitumisessa ulkomaille.

Matka toteutui 2.10.–7.10. välisenä aikana. Koordinaattorinamme Amsterdamissa toimi Erik Kleijn, joka vastaa kansainvälisestä yhteistyöstä MBO College Amstelland, ROC Van Amsterdam oppilaitoksessa. Ennen matkaa olimme suunnitelleet yhdessä Erikin kanssa päiviemme sisältöä tavoitteiden suunnassa.


Ensimmäinen päivä Amsterdamissa


Päivämme alkoi perinteisellä maanantain opettajien aamupalaverilla, mihin pääsimme mukaan. Ajatuksia vaihdettiin laidasta laitaan tulevista projekteista ja tavoitteista, sekä ajankohtaisista opiskelijoita koskevista asioista. Oli mielenkiintoista huomata, että hollantilaiset opettajat toimivat tiimipedagogiikan keinoin myös avoimessa dialogissa, missä kunnioitettiin suoraa puhetta. Avoin ja positiivinen ilmapiiri välittyi tuosta aamupalaverista.

Tämän jälkeen saimme opastetun oppilaitoskierroksen kahden paikallisen opiskelijan toimesta. Tutustuimme Hollannin koulutusjärjestelmään MBO Amstelland – oppilaitokseen managerin Rick Klinkhamer johdolla ja kiersimme yhteistyöoppilaitoksia. Amsterdamissa ammatillisen oppilaitoksen opiskelijat verkostoituvat samalla tavalla kuin meillä Varalassa sekä julkisten, että yksityisten liikuntapalvelun toimijoiden kanssa, missä voivat harjoitella käytännön ohjaustehtäviä tai suorittaa projekteja. Päivän päätteeksi vierailimme Top Sport Amsterdamissa ja kuulimme toiminnasta Tessel Van Dongen ja Nils Pennenkamp (Academy of Physical Education ALO) johdolla.


Tiistaina olimme mukana käytännön opetustunneilla ja tutustuimme NASM – koulutuksen sisältöön. Koulutuksen toteutus pohjautuu NASM:n omaan formaattiin, mikä on kansainvälisesti tunnettu pt-koulutuskokonaisuus.


Kuva: Julia hollanninkielisellä anatomian tunnilla


Keskiviikkona tutustuimme työelämäyhteistyöhön ja vierailimme kuntosaleilla / liikuntakeskuksissa, missä myös kaksi kv-vaihtoa Amsterdamissa suorittamaan mennyttä opiskelijaamme Varalasta tulee tekemään töitä. Palestra Fitness Center osoittautui varsin sopivaksi paikaksi toteuttaa kansainvälistä koulutussopimusta, koska kyseinen liikuntakeskus tarjoaa palveluja laidasta laitaan eri-ikäisille, terveysliikunta edellä.


Kuva: Palestra Fitness Center


Toinen paikka, missä vierailimme, oli enemmän aktiiviliikkujille, kuten myös urheilijoille suunnattu crossfit-sali Hybrid Performance.


Kuva: Hybrid Performance – sali


Kolmas, hyvin erilainen liikuntakeskus oli Saints & Stars, mitä voisi kahdella sanalla kuvailla ”Young and Beautiful”. Jos haluat samaan aikaan kokemuksen salista ja klubista, missä luxus näkyy, tämä on oikea paikka. Tutustumisen arvoinen paikka ennen kaikkea.


Kuva: Vierailu Saints&Stars kuntosalilla.


Keskiviikkoilta päättyi Top Sport- koripallojoukkueen (nuorten maajoukkue) harjoituksiin, missä kävimme ajatusten vaihtoa valmentajan kanssa nuorten huippu-urheilijoiden koulutus- ja urapolusta. Oli mielenkiintoista kuulla ja seurata mm. miten urheilijoiden ravitsemusta hoidetaan systemaattisesti siten, että ateria on välittömästi saatavilla päivän pääharjoituksen jälkeen.


Kuva: Tessel Van Dongen kertoi TopSportin toiminnasta ja miten opiskelu ja urheilu on yhdistetty.


Torstai ja viimeinen päivä Amsterdamissa vierähti soutumaajoukkueen harjoituskeskuksessa, missä perehdyimme urheilijoiden arjen koordinointiin valmentaja Juust Van Westing:n johdolla. Kuulimme, miten opiskelua ja urheilua yhdistetään ja kuinka järjestelmällisesti esim. ravitsemus toteutetaan huippu-urheilijoiden arjessa. Hollannissa lajit ovat jakautuneet alueittain ympäri maata, kuitenkin niin, että huippu-urheiluvalmennus on keskitetty isompiin kaupunkeihin. Todettakoon, että meillä Suomessa työskentelee laaja joukko huippuasiantuntijoita urheilijoiden kanssa, mutta käytännön asioista voisimme vaikka oppia jotakin Hollannista.


Kuva: Soutumaajoukkueen harjoituskeskus


Kokonaisuudessaan matka oli inspiroiva ja ajatuksia herättävä. Koulutuksen rakenteeseen (työelämän ja opiskelun yhdistämiseen), Varalan Pt-brändin rakentamiseen sekä Urheiluakatemian urheilun ja opiskelun koordinointiin saimme ideoita, joita voisimme hyödyntää räätälöidysti myös omassa toiminnassamme Varalassa.


Kuva: Matkamme kv-koordinaattoreina toimivat Sonja Krouwels ja Erik Kleijn


Tulevina viikkoina saammekin vastapainoksi Amsterdamista sekä opettajia, että opiskelijoita vieraaksi Varalaan ja pääsemme jalostamaan hyvää alkanutta yhteistyötä entisestään.


Terkuin: Anna, Elina ja Julia


42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page