JokaOpiskelija sivut
ERITYISOPETUS
Erityinen tuki
Erityisellä tuella tarkoitetaan opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin, tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista ja säännöllistä pedagogista tukea sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä. Erityisen tuen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa tutkinnon perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen.
Opiskelijan oikeus erityiseen tukeen
Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea tutkinnon ammattiaitovaatimusten tai osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. Oppimisen tuen tavoitteena on mahdollistaa opiskelijan eteneminen yksilöllisellä oppimispolullaan sekä edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta.
Opiskelijan yksilöllisestä oppimispolusta sekä siihen liittyvistä tukitoimista sovitaan HOKSissa eli henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa. HOKSissa suunnitellaan opiskelutavat, oppimisympäristöt, opiskelumenetelmät sekä opetus- ja opiskelujärjestelyt. Suunnitelman laadinnan ja päivittämisen tekee ryhmänohjaaja ja keskusteluun osallistuu tarvittaessa myös erityisopettaja. Alaikäisen opiskelijan huoltajalla tai laillisella edustajalla on mahdollisuus osallistua HOKSin laadintaan ja päivittämiseen.
Erityinen tuki käytännössä
Erityisen tuen järjestelyt ovat aina yksilöllisiä. Erityistä tukea toteutetaan moniammatillisesti yhteistyössä erityisopettajan, opetushenkilöstön ja tarvittaessa opiskeluterveydenhuollon kanssa.
Mikäli yleinen oppimisen tuki, esim. opetuksen eriyttäminen ja tukiopetus ei riitä ja tuen tarve on säännöllistä ja/tai pitkäaikaista, tehdään erityisestä tuesta päätös ja laaditaan erityisen tuen suunnitelma.
Erityisopettajan tunnit toteutuvat Varalassa maanantaisin klo 12.30–14.45 (15.30) ja tiistaisin klo 8.15–9.45. Erityisopettajan tunnit on tarkoitettu heille, joille on tehty päätös erityisestä tuesta tai havaittu tarve yleiseen oppimisen tukeen. Erityisopettajan kanssa sovitaan tarkemmin, kuinka erityisopetus näissä ajankohdissa kunkin opiskelijan osalta toteutuu.
ERITYINEN TUKI
Erityisellä tuella tarkoitetaan opiskelijan omiin tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea sekä, erityisiä, juuri sinulle räätälöityjä opetus- ja opiskelujärjestelyjä. Erityisen tuen antamisen tavoitteena on, että pystyt saavuttamaan tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaidon ja osaamisen. Erityisen tuen saaja opiskelee pääsääntöisesti samoissa ryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa, mutta yksilöllistä tukea voidaan antaa myös pienryhmissä tai yksilöopetuksessa. Yhteisten tutkintojen osien opintoja tuetaan eriyttämisellä, joustavalla ryhmittelyllä, jolloin ryhmissä voi olla eri ryhmien opiskelijoita.
Opiskelijana sinulla on oikeus ohjaukseen ja tukeen opinnoissasi. Ryhmänohjaaja, YTO-opettajat, tutkinnon osan vastuuopettajat, ammattiopettajat sekä erityisopettaja ovat kaikki tukenasi. Sinulla on mahdollisuus saada tukea esim. verkkokurssien tekemiseen ja puuttuvien suoritusten opiskeluun. Voit saada tukea myös työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.
​
Sinulla on mahdollisuus saada monipuolista tukea opintojesi edistämiseksi. Erityisen tuen tarve tunnistetaan opintojen eri vaiheissa ja onkin tärkeätä, että opiskelijana olet itse aktiivinen tuen tarpeen kertomisessa. Varalassa erityinen tuki voi olla esim. erityisopettajan tarjoamaa yksilö opetusta, yksilöityjä tehtäviä, erityisiä apuvälineitä tai tarvittaessa kevennetty työviikko. Varalassa yksilöllistä opintopolkua ja erityistä tukea suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan ryhmänohjaajan, erityisopettajan sekä tutkinnon osasta vastaavien opettajien toimesta opiskelijalähtöisesti.
Jos tarvitset tukea opintoihisi esimerkiksi oppimisvaikeuksien vuoksi, sinulle voidaan tehdä erityisen tuen suunnitelma, joka on osa HOKS (henkilökohtaista osaamisen kehittämisen suunnitelmaa). Erityisen tuen suunnitelma tehdään yhdessä ryhmänohjaajan ja erityisopettajan kanssa. Alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltaja on mukana erityisen tuen päätöstä tehtäessä ja suunnitelmaa laadittaessa. Suunnitelmassa sovitaan tukitoimista, jotta opiskelusi etenevät.
Erityisopettajan kanssa voit keskustella oppimiseen ja opiskeluun liittyvistä pulmista ja saada tukea opintojen eteenpäin viemiseksi. Erityisopettaja kartoittaa opiskeluvalmiuksia (mm. lukitestaus) ja tukee opiskeluusi liittyvissä ongelmissa. esim. lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksissa. Hän pyrkii löytämään jokaiselle opiskelijalle sopivat tukitoimet yhdessä opiskelijan itsensä, opiskeluhuollon toimijoiden ja muun opettajakunnan kanssa.
Erityisopettaja tukee ja ohjaa opiskelijoiden oppimisprosessin ja osaamisen kehittymistä vahvuuksiesi ja toiveidesi mukaan. Erityisen tuen järjestelyt ovat yksilöllisiä ja ne perustuvat opiskelijan tarpeisiin sekä aiemmin hyväksi havaittuihin käytänteisiin.
Ota rohkeasti yhteyttä erityisopettajaan ja ryhmänohjaajaan, jos sinua mietityttää oppimiseen ja erilaisiin oppimisvaikeuksiin liittyvät asiat. Suunnittelemme mielellään kanssasi erilaisia tuen toteutuksia, joiden avulla voit saavuttaa opintoihin liittyvät tavoitteesi.
Erityisopettaja auttaa sinua, jos
-
sinulla on todettu oppimisvaikeus, vamma tai sairaus, johon tarvitset tukea
-
oppiminen ja opiskelu tuntuu vaikealta, vaikka sinulla ei ole todettu aiemmin oppimisvaikeutta, vammaa tai sairautta
-
haluat osallistua erityisopettajan tuki tunneille
Erityisopettajalta saat
-
apua selvittämään, millaista tukea tarvitset opinnoissasi
-
apua, ohjausta ja tukea osaamisen hankkimisessa
Vaativan erityisen tuen opetusta ja ohjausta Varalassa ei ole, sillä Varalalla ei ole vaativan erityisen tuen järjestämislupaa