top of page

”Live like an athlete – eat, sleep, repeat” – Varalan opet liikkuvuusjaksolla Lanzarotella 12.-24.5.2024

Club La Santa on todellinen aktiiviliikkujan helmi Lanzaroten pohjoispuolella. Vaihtoehtoja on eri aktiviteeteille laidasta laitaan ihan kaikenikäisille ja tasoisille. Club La Santalle voi matkustaa ja siellä viihtyy sekä yksin, että ryhmässä. Fasiliteetit ovat siis kunnossa sekä huippu-urheilumaisen harjoittelun, kuntoilun, kuin myös majoituksen ja ruokailuiden osalta. Asiakaspalvelu on erinomaista ja toiminta on brändätty hyvin. Green team-ohjaajat erottuvat joukosta yhtenäisillä asuilla sekä ystävällisellä asiakaslähtöisellä asenteella. Tämä välittyy yleiseen ilmapiiriin ja asiakkaisiin laajemminkin.


Nostan alla esimerkkejä aktiviteeteistä mitä Club La Santalla oli tarjolla:

·        Les Mills – tunnit koko kirjo

·        Kehonhuollon tunnit: pilates ja jooga eri tasoisille, pilates reformer, aerial jooga

·        Hiit-tunteja: 30 minuutin tehotunteja, missä yhdistyvät korkeaintensiteettinen sekä syke- että lihaskuntoharjoittelu

·        Crossfit harjoittelu

·        Uusi Hyrox-tunti, mikä on crossfitin kaltainen korkeaintensiteettinen tunti. Hyrox ei ole vielä rantautunut Suomeen, mutta on hyvin suosittu ja kilpailtukin laji muissa pohjoismaissa sekä Hollannissa.

·        Palloilulajit laaja-alaisesti eri tasoisille sekä varioituna myös ryhmäliikunnan omaisesti

·        Vesiliikunnan lajit: uinti, vesijuoksu/ vesijumppa, sup-fitness, wind surf,

·        Pyöräily: mahdollisuus lähteä ohjatulle pyörälenkille tai vuokrata itselle maastopyörä, gravel-pyörä tai maantiepyörä

·        Muuta: Trampolin Fitness, Barefoot fitness, HulaHoop, Fitbal.


Viikko-ohjelma ja tavoitteet

 

Olimme suunnitelleet kahden viikon ohjelman yhdessä hollantilaisten opettajien kanssa. Ohjelmaan sisältöä tarkennettiin kevään aikana ennen matkaa, mutta joitakin reunaehtoja tuolle jaksolle oli. Launtaina 18.5. Lanzarotella järjestettiin kansainvälinen triathlonkilpailu, missä opiskelijat toimivat vapaaehtoisina eri työtehtävissä. Sunnuntaina 19.5. ohjelmassa oli tulivuorivaellus, sekä keskiviikkona 22.5. päiväretki pyöräillen surffaamaan. Muuten päiväohjelmamme oli alla kuvatunlainen:

 

7.00–8.00 Aamupala ja pulahdus mereen

8.00–9.00 Yhteinen aamun aloitus (morning activities) opiskelijat suunnittelevat tiimeittäin aamulle yhteistä tekemistä, mihin kaikki osallistuvat. Toiminta suoritetaan tiimeissä.

9.00–12.00 Aktiviteetit. Opiskelija varaa Club La Santan sovelluksesta vähintään kolme aktiviteettiä päivittäin. Tavoitteena on oppia erilaisia liikuntamuotoja sekä sisältöä, ohjausmenetelmiä sekä englannin kieltä ohjaustyössä.

12.00-13.00 Lounas. Tavoitteena huoneittain valmistaa itsenäisesti ravitseva ja monipuolinen lounas, mikä tukee aktiivista elämäntyyliä sekä auttaa palautumisessa.

13.00–15.00  tai 14.00-16.00 Master Class – oppitunnit. Yhteistä opiskelua englannin kielellä.

15.00–18.00 Aktiviteetit. Oppimiskokemusten kerryttämistä eri liikuntamuodoista sekä oman harjoittelun kuormittavuuden seurantaa.

18.00-21.00 Päivällinen + yhteistä tekemistä sekä päivän yhteenveto

 

Tavoitteina tälle liikkuvuusjaksolle oli opiskelijoiden kielitaidon kartuttaminen, tiimissä toimiminen eri kulttuurista tulevien opiskelijoiden kanssa sekä ammatillisen osaamisen syventäminen uusien liikuntamuotojen kautta. Oli tärkeää huomioida, että opiskelijat ovat kukin eri lähtökohdista, kun lähdetään ulkomaille. Osalle heistä tämä matka Lanzarotelle oli ensimmäinen kerta ulkomailla, joten pelkästään matkustamiseen liittyvistä käytänteistä ja toimintatavoista tuli oppia. Lisäksi he joutuivat jatkuvasti toimimaan englannin kielellä, koska mukana oli hollannin ryhmä eikä yhteistä kieltä ollut. Englanti toimi myös ohjauskielenä Club La Santan tunneilla, joten myös ammattikieli kehittyi ja sanavarasto lisääntyi.


Ironman – tapahtuma Puerto Del Carmenissa

 

Ironman Lanzarote on yksi Euroopan pisimpään kestäneistä kilpailuista. Unescon biosfäärialue Lanzarote on kiehtova saari, jossa on lähes 300 tulivuoren kartiota. Laavakenttiä muistuttavat jyrkät maisemat sekoittuvat trooppisiin rantamaisemiin. Urheilija haastaa itseään joka solullaan jo pelkästään reitin ja olosuhteiden vuoksi. Yleisö pääsee myös lähelle tapahtumaa koko kilpailun ajan, ja näin ollen nauttimaan kilpailutapahtumasta ja uskomattomasta tunnelmasta. Vuonna 2024 Ironman kilpailutapahtumaan starttasi yli 1000 urheilijaa.

 

Olimme mukana opiskelijoiden kanssa tapahtumassa vapaaehtoistyössä. Työtehtävät oli jaettu tiimeittäin ja opiskelijat osoittivat erityisen hyvää ja innostunutta asennetta sekä vastuullista toimintaa.


Sunnuntaina 19.5. meillä oli yhteinen tulivuorivaellus. Retken suunnitteluvastuu oli hollantilaisilla, mutta tiimeittäin pohdittiin tavoitteita retkeä varten, sekä mietittiin mitä tuollaisella matkalla tulee etukäteen huomioida ja mihin varautua esim. varusteiden ja turvallisuuden näkökulmasta. Lähdimme matkaan klo 10.00 ja paluu Club La Santaan oli klo 15.00.

Kiipesimme kahdelle eri tulivuorelle sekä ihmettelimme ympärillämme olevaa karua, mutta kaunista maisemaa. Maasto oli erittäin haastavaa kulkea. Polut ylös olivat pieniä ja kapeita sekä paljon irtokiviä ja irtohiekkaa. Myös korkeuseroja oli sen verran paljon, että mikäli kärsii korkean paikan kammosta, en suosittele lähtemään tälle vaellukselle. Myöskin peruskuntoa vaaditaan, hyvät vaellusjalkineet sekä kärsivällisyyttä ja malttia huipulle nousemiseen, koska reitti huipulle on hyvin kapea ja tuulinen. Tälle retkelle ei voi osallistua liikuntarajoitteiset henkilöt. Retken tavoitteena oli haastaa tiimejä tukemaan toinen toisiaan sekä rohkaista jatkamaan matkaa, vaikka vaellus oli sekä fyysisesti ja henkisesti vaativa. Toisen tulivuoren huipulla ryhmällä oli mahdollisuus viettää pieni eväshetki. Kaikki suoriutuivat vaelluksesta hyvin ja kokivat, että retki oli ehdottomasti tärkeä kokemus itsensä voittamisen näkökulmasta.


Surffiretkelle pyöräillen

Live like an athlete teemaa mukaillen, miten muutenkaan siirtyisimme kuohuvien aaltojen äärelle kuin maantie – tai maastopyörillä! Jokainen opiskelija pääsi halutessaan kokeilemaan surffausta ohjatusti melko hurjassa aallokossa. Tämä oli kokemuksena varmasti ikimuistoinen ja ehkä osa löysi itselleen lajista kenties uuden harrastuksenkin. Luonnollisesti ennen aaltoihin hyppäämistä, oli tärkeää napata opit kuivaharjoittelun avulla.


Vaikka matka sisälsi ikimuistoisen tapahtuman, kokemuksia uusista liikuntalajeista, uusien lajien elämyksiä, sekä itsensä voittamista vaelluksella, mieleenpainuvinta on varmasti ollut yhteiset hetket hollantilaisten opiskelijoiden kanssa. Jos opiskelijat vievät mukanaan kotiin matkan, minkä kenties muistavat loppuelämänsä ja joukon uusia ystäviä, jää meille opettajille mieleen välitön, ystävällinen ilmapiiri, yhteiset onnistumiset ja opiskelijoiden kiitollisuus tästä matkasta. Oli ilo olla mukana jakamassa näitä hetkiä ja kehittämässä itseään ammatillisesti.

 

Matkaterveisin,

Elina, Katja, Simon ja Julia4 katselukertaa0 kommenttia

Kommentarer


bottom of page