top of page

Jussi Korhonen 21.4.-15.5.2023 / CATF; San Diego USA



Olen Jussi Korhonen, 47-vuotias ammattiskeittaaja ja valmentaja Tampereelta. Vaihtopaikkani on CATF pohjoisen San Diegon alueella, USA:ssa, jossa vietin kolmisen viikkoa huhti-toukuussa 2023. Valmennuskeskuksen nimi on lyhenne nimestä California Skateparks Training Facility. California Skateparks on uraa uurtava skeittipuistoja ja kilpailuratoja rakentava yritys, joka tekee mm. Olympialaisten ja XGames skeittauskilpailujen radat alusta loppuun. Yritys on rakentanut yhteensä noin 650 skeittiparkkia 1990-luvun puolivälistä alkaen. Valmennuskeskus eli Training Facility sijaitsee Carlsbad:in ja Vista:n rajamaalla vain kivenheiton päässä paikasta, johon rakennettiin maailman ensimmäinen betoninen skeittiparkki vuonna 1976. Naapurustosta löytyy myös maailman kuuluisimman skeittaajan Tony Hawkin tuotantoyhtiö ja hänen yksityisramppinsa. Paikkaa voi siis luonnehtia ”Rullalautailun Hollywoodiksi”. Vista on maailman perinteikkäin paikkakunta takapihoille rakennettujen yksityisten skeittiramppien suhteen. Olympiaskeittaus ja varsinkin kilpailulaji nimeltä Park nojaa paljolti Vistassa kehittyneeseen ramppikulttuuriin. Verttirampeissa kilpaileminen loi perustan 1980-luvulla kaikenlaisille skeittauskilpailuille ja myös siinä samalla Suomessa tutulle talvilajille, lumilautailulle. On siis loogista, että CATF sijaitsee siellä missä perinteet ja tietotaito on.


CATF saatiin valmiiksi vain 18kk ennen Tokion Olympialaisia, joissa rullalautailu debytoi uutena lajina vuonna 2021. Kaikki Olympialaisissa mitalin saavuttaneet PARK skeittaajat olivat harjoitelleet CATF radalla ahkerasti ennen kisoja. CATF sisäradan muotoihin on pyritty sisällyttämään monimuotoisimmalla mahdollisella tavalla kaikki mitä eri kilpailujen radoilla voi tulla eteen. Valmennuskeskusen arki eroaa ainakin siltä osin tavallisesta skeittihallista ja ohjatusta skeittikoulutoiminnasta, että kaikki ohjaajat ovat kokeneita ammattilaisurheilijoita ja skeittiparkin radat ovat varsin vaativia. CATF:ssä harjoittevat paitsi maailman huipputason aikuiset urheilijat, myös sellaiset lapset ja nuoret, joiden perheet ovat onnistuneet järjestämään koulunkäynnin ja päivittäisen lajiharjoittelun toimivaksi aikatauluksi. Suuri osa päivittäisestä 4-6h harjoittelusta on vapaata, mutta tavoitteellista. Sisärata on auki normaaliin toimistoaikaan arkisin ja lauantaina puolille päivin asti (vertailun vuoksi kannattaa huomioida, että samoina aikoina Suomen skeittihallit ovat useimmiten tyhjillään tai kokonaan suljettuja). Ohjattua toimintaa on muutaman kerran viikossa. Virallisia karsintakilpailuja Olympialaisiin järjestetään 2-3 vuosittain ympäri maapalloa. CATF on kovemmalla kulutuksella joitakin viikkoja ennen tulevia kilpailuja. Viime silaus varsinaiseen kilpailurataan kullakin kisapaikkakunnalla haetaan useimmiten kahdella eri reissulla. Ensin noin kuukautta ennen kisaa ja toinen matka viikon valmistautumisella varsinaiseen kilpailun hetkeen. CATF on suomalaisin huippu-urheilutermein ilmaistuna tärkeä osa kilpailuihin valmistavan kauden harjoittelua huipputason kilpaskeittaajille.


Valmentajana osaamisen kannalta vaihdon päätavoitteena on muodostaa kokonaiskuva siitä miten tämän päivän kilpailevassa rullalautailussa rakennetaan urapolku aloittelijasta maailmaan huipputasolle asti. Vaikka globaalit kilpailukuviot ovatkin pääpiirteittäin jo ennalta tuttuja, on lajissa tapahtunut Olympialajin statuksen saavuttamisen myötä joitakin radikaaleja muutoksia. Kilpailu ei voi koskaan olla arvostelulajissa täysin reilua kaikista näkökulmista katsottuna. Olympiaskeittaus on siitä huolimatta edistänyt lajissa menestymisen globaaleja mahdollisuuksia ja toisaalta vienyt USA:lta absoluuttisen yksinvaltiuden skeittauksen ainoana suurvaltana. Ennalta pelättiin, että Olympialaiset ”pilaisivat” skeittauksen samaan tapaan miten lumilautailussa asiat monimutkaistuivat Olympialaisten myötä. Pelko on toistaiseksi osoittautunut suurimmalta osin aiheettomaksi. Järjestelmä itsessään on ollut tervetullut skeittikilpailujen globaalille kentälle. Ongelmia on sitten tullut paikallisesta osaamattomuudesta ja kokemuksen puutteesta. USA:lla on suurvalta-asemansa edelleen juuri tämän vuoksi.

Rullalautailu oli hyvin miesvaltainen laji vuosikymmeniä, mutta viime aikoina nimenomaan naisten rullalautailusta on tullut maailman nopeimmin kasvava urheilulaji, jos arviointi rajataan harrastajien sukupuolen perusteella. Toinen näkyvä muutos on se, että maailman huipputason kilpailijat ovat yhä nuorempia. Urapolku vaatii jo alkuvaiheessa suuria satsauksia, jotta oikea aikaikkuna voidaan hyödyntää urheilijan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Valmentajan näkökulmasta tähän kaikkeen on ollut erinomainen mahdollisuus päästä sisään seuraamalla kahden suomalaisen juniorin, 12- ja 8-vuotiaan, Heili ja Miila Sirviön kehitystä CATF:ssä ja muualla Etelä-Kalifornian skeittaus skenessä.


Videoitu matkakertomukseni painottuu enimmäkseen omaan skeittaukseeni, päivittäiseen harjoitteluuni, ja lajielämyksiini, mutta Heilin ja Miilan skeittausta on mukana niin paljon kuin mahdollista. Kaliforniassa on omat tapansa siinä mitä mediaan tulee, ja niitä oli kunnioittaminen. Liikuin samoilla seuduilla harjoittelemassa noin 10-15 vuotta sitten paljonkin. Siihen maailman aikaan yksityisille rampeille oli suhteellisen helppoa päästä, koska ammattilaistason skeittaajia oli paljon vähemmän ja kaikki edustivat samaa ikäryhmää ja sukupuolta. Hankaluus oli vain siinä, että hyvin harvassa paikassa sai kuvata omaa skeittaustaan, koska sosiaalisen median tavat ja käytännöt eivät olleet vielä tulleet tutuiksi. Oli vaikeampi reaaliaikaisesti viestittää esim. Suomeen, että täällä sitä nyt skeittaillaan kuuluisuuksien kanssa samalla rampilla. Nykyään saa kaikkialla kuvailla melko vapaasti ja jakaa materiaalit, mutta etiketti on erittäin ankara sen suhteen, että ketään tai kenenkään skeittaamista tai olemusta ei saa kuvata ilman lupaa ohimennen. Varsinkaan CATF: radalla. Monet haluavat pitää suorituksensa salaisina ja valita milloin julkaisevat ne. Reissu ja tehtävät oli siten paljon yksinkertaisempaa suorittaa niin, että kuvattu materiaali koskee vain itseä ja lähipiiriä rajatusti.


36 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page