top of page

ERASMUS+ liikkuvuusjakso 5.5.-15.6.2023 /Jiujiang, Kiina/ Mikhail Bykov

Olen Mikhail Bykov, 18-vuotias opiskelija Varalan Urheiluopistosta, ja suoritin liikkuvuusjaksoni Kiinassa FenYue Forest Kindergartenissa. Tämä päiväkoti sijaitsee Jiujiang-nimisessä kaupungissa, kivenheiton päässä "pahamaineisesta" Wuhanista.


Matkani valmistelu ja Kiinaan pääsy ei ollut ruusuilla tanssimista, ja matkani varrelle sattui useita haasteita, jotka vaativat ratkaisuja, ja sain niihin suurta apua Sumino-nimiseltä organisaatiolta. He toimivat yhteyshenkilönäni FenYuen ja minun välilläni. Sumino oli myös suureksi avuksi viisumiprosessin hankaluuksien kanssa, joka omalta osaltani oli ajoittain vaativa ja jännittävä kokemus.

Viisumi prosessin eri vaiheissa osui monenlaista keppiä pyörän väliin, ja matkani siirtyi alkuperäisestä suunnitelmasta noin kahdella kuukaudella eteenpäin. Oli hetkiä, jolloin epäröin, että matka saattaisi jäädä tekemättä ja Kiina jäisi näkemättä. Mutta tässä nyt olen, kirjoittamassa matkaraporttia onnistuneesta reissustani.

Kun viimeinkin saavuin Helsinki-Vantaan lentoasemalle lippu kädessäni, tiesin, että todellinen seikkailu oli vasta alkamassa monien kuukausien taistelujen ja odotusten jälkeen.

Lento kesti noin 10 tuntia Juneyao Airlines-yhtiön lentokoneella, ja aikaeroa Kiinassa on suomen aikaan 5 tuntia.


Kuvassa Shanghain rautatieasema, jolta lähdin luotijunalla Jiujiangiin matkani alussa

Kun saavuin huippunopealla junalla Jiujiangiin, minut otettiin vastaan sydämellisesti ja sain rauhassa aikaa sopeutua uuteen ympäristööni. Jo ennen matkaani olin kuullut, että Jiujiangin päiväkodissa minua odottaisi yksi Varalan opiskelija, jonka kanssa jakaisin työtehtäviäni. Oli ilo saada suomalaista seuraa ja apua sopeutumiseen niin uudessa työpaikassa kuin matkatessakin Kiinaa ympäri. Kiitokset sinulle, jos satut lukemaan näitä sanoja.

Päiväkoti, missä vietin kolme upeaa kuukautta, oli englanninkielinen, mutta samalla se noudatti suomalaisen varhais- ja esikasvatusperinteen periaatteita.


Tässä on päiväkoti, jossa työskentelin. Päiväkoti oli todella iso ja upea, se sisälsi mm. uima-altaan, huikeat ulkokentät ja liukumäet, sekä kiipeilytelineitä. Ollessani siellä päiväkoti oli osittain rakennusvaiheessa. Hieman lähtöni jälkeen päiväkoti avautui kokonaisvaltaisesti.

Työpäiväni taittuivat lastenhoidon ja -liikunnan parissa. Aamut alkoivat aina ”Miha`s morning circle”- tunnilla, jossa kävimme lasten kanssa läpi tämän päivän säätä, viikonpäivää ja muuta vastaavaa. Tämän jälkeen meillä oli aina tiedossa laululeikkejä, joista lapset pitivät kovasti.

Toimin lasten liikunnanohjaajana, ja tämä kokemus avasi minulle uusia näkökulmia ja kasvatti osaamistani liikunnanohjaajana merkittävästi. Lasten liikunta on hyvin erilaista verrattuna siihen, mitä olin aiemmin vetänyt kouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Painotus oli selkeästi uusien asioiden kokeilussa ja välineiden käsittelytaidon kehittämisessä, ja tämä tapahtui usein mielikuvituksellisten leikkien kautta. Tärkeintä oli innostaa lapsia liikkeelle ja antaa heille tilaa luovaan leikkiin.

Ymmärsin, että lasten liikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai vaikeaselkoista ollakseen merkityksellistä ja nautinnollista. Yksinkertaisetkin asiat, kuten ilmapallojen kanssa leikkiminen, voivat tuoda suurta iloa ja liikunnan riemua lapsille. Tämä kokemus antoi minulle syvemmän ymmärryksen siitä, kuinka tärkeää on pitää liikunta hauskana ja innostavana kaikenikäisille.



Kuvassa vedämme äitienpäivälaulua lasten kanssa. Kuvassa näkyy myös toinen Varalan opiskelija.

Kuvassa vedän lapsille lastenpäiväaktiviteettia.

Työskentely päiväkodissa, erityisesti erilaisessa kulttuuriympäristössä, tarjosi minulle valtavasti arvokasta kokemusta. Viikonloppuisin pidetyt seikkailut ympäri Kiinaa toimivat erinomaisina hengähdyshetkinä ja antoivat voimia uusiin työviikkoihin.

Koko vierailuni aikana Kiina oli minulle täydellisen vieras, mutta samalla se oli avoin ja ihmeellinen planeetta, jossa jokainen päivä oli uusi oppimisen ja ihmettelyn mahdollisuus. Kaikki, mitä olin kuvitellut ja ajatellut stereotyyppisesti Kiinasta, piti opetella uudelleen, mutta juuri nämä haasteet toivat kokemuksia ja elämyksiä.


Päiväkodin yksi mainoksista, jolla mainostettiin kohta valmista päiväkotia.

Matkustin viikonloppuisin Kiinan monissa kaupungeissa, ja matkailu osoittautui todella vaivattomaksi ja edulliseksi, kun opin Kiinan liikennejärjestelmän hienoudet. Kuljin paljon myös taksilla, ja se oli huomattavan edullista, keskimäärin noin viisi euroa puolen tunnin matkasta. Myös monet muut asiat, kuten ulkona syöminen, elektroniikka, vaatteet… olivat Kiinassa todella edullisia.

Kiinassa liikkuminen ja maksaminen olivat vallankumouksellisen kätevää, kiitos WeChat-sovelluksen. Se yhdisti käytännössä kaikki tarvittavat sovellukset yhteen, korvaten Instagramit, WhatsAppit ja monet muut. WeChat ja AliPay olivat avain moniin matkani käytännön järjestelyihin.

Matkustin useissa eri kaupungeissa, kuten Pekingissä, Wuhanissa, Shanghaissa ja Hangzhoussa. Jokaisella paikalla oli oma ainutlaatuinen viehätyksensä, ja sain kokea monenlaista, aina tutusta kartingista korkean taivaankatoksen konsertteihin ja pohjoiskorealaiseen ravintolaan asti.


Ottamani kuva yhden maailman korkeimman rakennuksen ravintolasta Shanghaissa. Päivä ennen lähtöäni takaisin Suomeen.

Ihmiset osoittautuivat uskomattoman ystävällisiksi ja avoimiksi. Monet unohtumattomat seikkailut saivat alkunsa juuri uusien ystävyyksien kautta, kun astuin tuntemattomaan uusissa kaupungeissa. Joka päivä oli oma yllätyksensä, joka saattoi sisältää aktiviteettiä aina synttäripippaloista ja noppapeleistä historiallisiin risteilyihin. Etukäteen ei voinut koskaan tietää, mihin seuraava päivä veisi.

Ajoittain matkani aikana koin olevani tavallaan keskipisteenä, johon kiinnitettiin paljon huomiota, joskus jopa sellaista, joka tuntui ylittävän mukavuusalueeni. Oli hetkiä, jolloin tuntui, että joka suunnasta suunnattiin katseita ja yritetään ottaa salakuvia. Tämä oli varmasti suurelta osin seurausta siitä, että olin ainoita ulkomaalaisia miljoonaympäristössä, ja tämä herätti paljon uteliaisuutta ja kiinnostusta.


Wuhanin ”Huanghelou” eli Yellow Crane Tower

Matkani päättyi yllättävän nopeasti, ja kolme kuukautta tuntuivat valuvan sormieni läpi huomaamatta. Paluu Suomeen oli melkoisen outo kokemus; tutut maisemat, luonto, järvet ja metsät tuntuivat yhtäkkiä entistäkin kauniimmilta ja syvemmin merkityksellisiltä kuin ennen lähtöäni.

Matkani jälkeen olen oppinut arvostamaan entistä enemmän sitä, kuinka hyvin asiat ovat täällä Suomessa. Olen oppinut nauttimaan luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta, ja näen ne nyt aivan uudessa valossa. Kokemukseni Kiinasta rikastuttivat elämääni ja opettivat minulle arvokkaita asioita. Samanaikaisesti osaan nyt entistä enemmän nauttia meidän hyvinvointivaltiostamme ja sen tarjoamista ainutlaatuisista mahdollisuuksista.

34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page