top of page

Liikkuvuusjakso Barcelonassa 13.3.-22.4.2023 / Hanna Heino ja Candy Peltonen

Liikkuvuusjakson tarkoituksena on oppia uutta kulttuurista, liikunta-alan ja opintojen erilaisuuksista, tavoitteena on saada lisää liikepankkia, erilaisia opetusmenetelmiä sekä varmuutta ja sanastoa englanninkielentaitoon.

Liikkuvuusjakson aloitimme 13.3. Pääsimme ensimmäisenä päivänä 14.3. tutustumaan Vall D´hebron kouluun, tiloihin ja oppilaisiin. Siellä pelasimme jalkapalloa ja koripalloa yhden luokan kanssa. Pääsimme viikon muina päivinä tutustumaan toiseen luokkaan, jotka opiskelevat samaa alaa, kuin me. Menimme myös perjantaina Natacio Clubille tutustumaan tiloihin ja työpaikkaohjaajaan. Työpaikkaohjaaja kertoi tulevista viikoista ja tarkasta ohjelmasta. Meillä oli kaksi viikkoa ryhmäliikuntaa ja toiset kaksi viikkoa altaan puolella uimaopetuksen ja vesijumppien parissa.


Kuvat 1 & 2 Institut Vall D'Hebron ja kuvassa 3 näkymä merelle Club Nataciolta.

Toinen viikko lähti käyntiin maanantaina Vall D´hebron koululla. Teimme siellä oppilaiden kanssa erilaisia haasteita. Luokka oli jakautunut pienryhmiin. Ryhmät olivat valmistaneet tunnille valmiiksi ruoka-aiheisia tehtäviä. Esimerkiksi silmät sidottuna piti arvailla mikä ruoka on kyseessä. Myös piti tehdä perinteinen espanjalainen sämpylä, arvailla grillitikussa olevien hedelmien järjestys, syöttää kaverille jugurttia silmät sidottuina jne. Pääsimme myös pitämään suomesta tehdyn power point esitelmän luokalle. He saivat myös kysellä meiltä kysymyksiä suomeen liittyen. Kysymyksiä tuli joulupukista, perinne ruuista sekä keskustelua syntyi suomalasista urheilijoista ja juhlapyhistä.


Kuvissa Suomi esittelystä koululla ja ryhmäytymistunnilta.

Tiistaina lähti ensimmäinen päivä Clubilla. Pääsimme heti mukaan tunneille treenaamaan. Päivät alkoivat aamu kymmeneltä ja loppuivat ilta seitsemältä. Päivissä oli aina noin 4–6 tuntia liikuntaa. Joka päivä oli myös officea, jossa teimme koneella hallinnollisia asioita. Ensimmäisellä viikolla saimme tuntumaa päivien rytmiin. Tunnit olivat kaikki erilaisia ja eri tasoisia. Tunneilla oli paljon täysi-ikäisistä yli 80 ikä vuoteen. Vaikka taso tunneilla oli välillä raskasta tai kevyempää, kaiken ikäisiä silti kaikilla tunneilla oli. Suomeen verrattuna ikäihmiset Clubilla oli todella hyvässä kunnossa. Yli 70-vuotiaat pystyivät tekemään samoja treenejä kuin 30-vuotiaat. Kun olemme kysyneet, miten asiakkaat ovat niin hyvässä kunnossa vanhempana, salaisuus on vain liikkua säännöllisesti koko elämän läpi. Täällä vanhemmat ihmiset tekevät oikealla tekniikalla kyykkyjä, burpeita ja kokonaisia punnerruksia.

Clubilla oli yhteinen positiivinen henki. Kaikki morjestivat toisiansa ja tulivat juttelemaan, vaikka ei hyvin toista tuntenutkaan. Työntekijät kertoivat, että tällä Clubilla käyvät ihmiset ovat monen vuoden tai jopa sukupolven takaa. Tämän Clubin vieressä oli kilpaileva kaupungin omistama Clubi. Siellä ei ole yhtä hyvää yhteishenkeä, koska sinne pääsy on halvempaa ja helpompaa lapsista aikuisiin. Molemmilla Clubeilla tärkeä osa ryhmäliikuntatuntien ja uimaopetuksen lisäksi on vesipallo. Näillä Clubeilla on omat vastakkain kilpailevat vesipallojoukkueet.