top of page

Liikkuvuusjakso Barcelonassa 13.3.-22.4.2023 / Hanna Heino ja Candy Peltonen

Liikkuvuusjakson tarkoituksena on oppia uutta kulttuurista, liikunta-alan ja opintojen erilaisuuksista, tavoitteena on saada lisää liikepankkia, erilaisia opetusmenetelmiä sekä varmuutta ja sanastoa englanninkielentaitoon.

Liikkuvuusjakson aloitimme 13.3. Pääsimme ensimmäisenä päivänä 14.3. tutustumaan Vall D´hebron kouluun, tiloihin ja oppilaisiin. Siellä pelasimme jalkapalloa ja koripalloa yhden luokan kanssa. Pääsimme viikon muina päivinä tutustumaan toiseen luokkaan, jotka opiskelevat samaa alaa, kuin me. Menimme myös perjantaina Natacio Clubille tutustumaan tiloihin ja työpaikkaohjaajaan. Työpaikkaohjaaja kertoi tulevista viikoista ja tarkasta ohjelmasta. Meillä oli kaksi viikkoa ryhmäliikuntaa ja toiset kaksi viikkoa altaan puolella uimaopetuksen ja vesijumppien parissa.


Kuvat 1 & 2 Institut Vall D'Hebron ja kuvassa 3 näkymä merelle Club Nataciolta.

Toinen viikko lähti käyntiin maanantaina Vall D´hebron koululla. Teimme siellä oppilaiden kanssa erilaisia haasteita. Luokka oli jakautunut pienryhmiin. Ryhmät olivat valmistaneet tunnille valmiiksi ruoka-aiheisia tehtäviä. Esimerkiksi silmät sidottuna piti arvailla mikä ruoka on kyseessä. Myös piti tehdä perinteinen espanjalainen sämpylä, arvailla grillitikussa olevien hedelmien järjestys, syöttää kaverille jugurttia silmät sidottuina jne. Pääsimme myös pitämään suomesta tehdyn power point esitelmän luokalle. He saivat myös kysellä meiltä kysymyksiä suomeen liittyen. Kysymyksiä tuli joulupukista, perinne ruuista sekä keskustelua syntyi suomalasista urheilijoista ja juhlapyhistä.


Kuvissa Suomi esittelystä koululla ja ryhmäytymistunnilta.

Tiistaina lähti ensimmäinen päivä Clubilla. Pääsimme heti mukaan tunneille treenaamaan. Päivät alkoivat aamu kymmeneltä ja loppuivat ilta seitsemältä. Päivissä oli aina noin 4–6 tuntia liikuntaa. Joka päivä oli myös officea, jossa teimme koneella hallinnollisia asioita. Ensimmäisellä viikolla saimme tuntumaa päivien rytmiin. Tunnit olivat kaikki erilaisia ja eri tasoisia. Tunneilla oli paljon täysi-ikäisistä yli 80 ikä vuoteen. Vaikka taso tunneilla oli välillä raskasta tai kevyempää, kaiken ikäisiä silti kaikilla tunneilla oli. Suomeen verrattuna ikäihmiset Clubilla oli todella hyvässä kunnossa. Yli 70-vuotiaat pystyivät tekemään samoja treenejä kuin 30-vuotiaat. Kun olemme kysyneet, miten asiakkaat ovat niin hyvässä kunnossa vanhempana, salaisuus on vain liikkua säännöllisesti koko elämän läpi. Täällä vanhemmat ihmiset tekevät oikealla tekniikalla kyykkyjä, burpeita ja kokonaisia punnerruksia.

Clubilla oli yhteinen positiivinen henki. Kaikki morjestivat toisiansa ja tulivat juttelemaan, vaikka ei hyvin toista tuntenutkaan. Työntekijät kertoivat, että tällä Clubilla käyvät ihmiset ovat monen vuoden tai jopa sukupolven takaa. Tämän Clubin vieressä oli kilpaileva kaupungin omistama Clubi. Siellä ei ole yhtä hyvää yhteishenkeä, koska sinne pääsy on halvempaa ja helpompaa lapsista aikuisiin. Molemmilla Clubeilla tärkeä osa ryhmäliikuntatuntien ja uimaopetuksen lisäksi on vesipallo. Näillä Clubeilla on omat vastakkain kilpailevat vesipallojoukkueet.
Tältä näytti viikon lukujärjestys. Tätä meillä oli seuraavat kaksi viikkoa. Tämän jälkeen pääsemme altaiden puolelle. Pääsimme näinä viikkoina kokeilemaan balettia, kiertoharjoitteluja, pilatesta, spinningiä, nyrkkeilyä, joogaa, erilaisia lihaskuntotunteja, tanssia ja kuntosalilla core- ja hiittreenjä. Näissä kahdessa viikossa olemme huomanneet eroja suomen ja espanjan välillä. Opettajat ohjasivat tunneilla todella erilaisilla keinoilla. Huomasimme, että jotkut opettajat tekevät koko ajan tunneilla mukana, ja toiset näyttävät liikkeen pari kertaa ja jää taustalle tarkkailemaan. Jotkut opettajat kannustivat todella paljon ja jotkut vain seurasivat sivusta, kun asiakkaat teki. Espanjassa opettajat huomauttelevat liikkeiden tekniikasta vähemmän kuin suomessa. Muita huomioita oli, että tunneilla teimme todella monta kymmentä toistoa samaa liikettä putkeen, jota suomessa ei kovin usein tehdä. Esimerkiksi Metabolic tunnilla oli 15 minuuttia aikaa tehdä 100 X-hyppyä, 40 kyykky+pystypunnerrusta ja 20 linkkuveitsi vatsalihasliikettä niin monta kierrosta kuin ehtii. Tunneilla, jossa oli vanhempia ihmisiä paljon, tehtiin hitaammin ja tehtiin koko tunti vain muutamaa eri liikettä, mutta toistettiin sitä monta kertaa. Kaikilla tunneilla oli turvallinen ympäristö. Aina voi ottaa oman tauon missä kohtaa vain. Kaikki sai myös tehdä rauhassa omaan tahtiin eikä painosteta pysymään tahdissa.


Kahden viikon jälkeen pääsimme altaiden puolelle ja meriaktiviteetteihin.

Altailla pääsimme auttamaan erilaisissa uimakouluissa kaiken ikäisille. Ryhmät olivat todella eri kokoisia. Pienimmässä ryhmässä oli kaksi lasta ja isoimmassa lähemmäs 15. Seurasimme altaan reunalta opettajan ohjausta tai pääsimme auttamaan lapsia altaaseen. Kun pääsimme auttamaan altaaseen, lapset olivat 2–5-vuotiaita. Kuljetimme heitä pienen kierroksen ajan, jossa he saivat potkia itse jaloilla. Myös kannattelimme lapsia eri kellunta-asennoissa.

Pääsimme myös tutustumaan See You:hun. Olimme kolme päivää See You:n toimipisteellä. Heiltä sai vuokrattua suppilautoja, skeittilautoja, kajakeita. Myös he järjestivät sukellusta ja ryhmille aktiviteetteja. Pääsimme viettämään ryhmien kanssa päiviä. Pääsimme kokeilemaan suppilautailua, skeittausta, kajakointia ja pelasimme rannalla pallopelejä.

Myös saimme osallistua kahden viikon aikana moniin vesijumppiin ja yhdelle vesikävelytunnille, jota Suomessa ei pahemmin tehdä. Vesikävelytunnilla kävelimme eri tyyleillä poikittain allasta. Heiluttelimme jalkoja ja käsiä eri tavoilla, samaan aikaan menimme eteen- ja taaksepäin. Rintamasuunta oli aina sama. Vesijumpat erosivat vähän Suomen vesijumpista. Clubilla vesijumpissa tehtiin paljon eri aikaan käsiä ja jalkoja. Myös jollain tunnilla keskityttiin enemmän jaloilla työskentelyyn, ja joillain taas käsillä. Clubin vesijumpissa oli käytössä vain lötköpötköt ja vesikäsipainot.

Pääsimme myös seuraamaan kahta aikuisille tarkoitettua uimatuntia. Heidän tuntinsa alkoi alkulämmittelyllä. Tämän jälkeen he uivat erilaisia sarjoja esimerkiksi 200 metriä kroolia + 100 rintaa x 2. Tunneilla oli kolme eritasoista rataa. Nopeimmilla uimareilla oli tavoitteena uida noin 4000metriä.

Näihin kahteen viikkoon, kun olimme altaiden puolella, kuului myös office.


Vapaa-ajalla kävimme paljon kävelyillä, jossa ihmettelimme kaupungin menoa ja tutkiskelemassa mitä Barcelonasta löytyy. Olimme myös ulkona syömässä ravintoloissa ja kahviloissa, jossa maistelimme espanjalaisia herkkuja sekä kävimme myös ihailemassa turisti nähtävyyksiä.


Espanjassa kulttuurillisia asioita, joita olemme huomanneet jakson aikana. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja mukavia kaikille. Espanjalaiset ovat todella ylpeitään Katalonia alueestaan ja kielestään, vaikka Barcelonassa asuu enemmän turisteja. Ruoka kulttuuri espanjassa on todella erilaista mitä suomessa, ihmiset syövät perheen kanssa yhdessä monta tuntia viettäen ruoka pöydän ääressä lasillisen kanssa ja jaettavien ruokien kanssa. Espanjalainen aika käsitys on erilainen kuin suomalaisille, espanjalaiset ovat joko paikalla täsmälleen kello tasan tai yleensä vasta viisi minuuttia myöhässä, eikä pientä myöhästelyä pidetä loukkaavana. Clubilla ja kouluissa huomasimme välillä, että olimme liian aikaisin paikan päällä.

Barcelonassa oli todella helppo kulkea busseilla ja metroilla sekä kuukausi lippu oli suomeen verrattuna todella edullinen. Kuukausi lipulla sai matkustaa niin paljon kuin halusi, pääsimme hyvin kulkemaan busseilla ja metroilla, joka paikkaan. Mapsi oli meidän suurin pelastuksemme.


Espanjassa on yleiset roskikset, jotka näkyivät, isosti kadun varsilla. Siellä jotakin materiaaleja laitettiin samaan roskikseen. Muovi ja metalli menivät samaan roskikseen, tai paperi, lasi ja biojäte oli erikseen ja sekajäte osuus. Ei niin hyvä kuin suomen kierrätys menetelmä mitä suomessa. Kadun varsia siivoiltiin ja pidettiin puhtaana. Vaikka espanjassa sai juoda hana vettä, meidän vetemme maistui kauhealta kloorivedelle, joten päädyimme juomaan koko reissun ajan paljon pullo vettä.


Kaikki kiva loppuu aikanaan ja meidänkin matkamme päättyi 22.4 Helsinki vantaan lentokentälle. Otimme reissusta mukaan ohjauksien uudet puolet sekä uusia liikkeitä liikepankkiin. Myös tietenkin englannin kielen puhumisen taidot paranivat ja taisimme muutama sana espanjaakin oppia sekä ylipäätään kansainvälistä näkemystä. Kuusi viikkoa meni todella nopeasti ja oli haikeaa jättää Barcelona taakse ja palata kotiin. Kokonaisuudessaan jakso oli mahtava kokemus.

Suosittelemme lämpimästi jaksoon hakemista.

Hanna ja Candy33 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page