top of page

Ellan ja Millan liikunta-alan liikkuvuusjakso Espanjan, Barcelona 11.3.-19.4.2024 (Erasmus+)

Olemme Varalan urheiluopiston opiskelijoita ja lähdimme TOP-jaksolla Barcelonaan 6 viikon vaihtoon Barcelonaan työharjoitteluun Club Natacioniin, Barcelonan liikuntakeskukseen ja tutustumaan myös kouluun Vall de Hebroniin, paikalliseen ammattikouluun.


Milla

Vamos!

Hola!

Ensimmäisiä sanoja, joita osasin espanjaa jo etukäteen, kun olin lähdössä kuuden viikon liikkuvuusjaksolle Barcelonaan.

Molemmat

Saavuimme Barcelonaan 10.3. illalla klo 20 jälkeen, josta pääsimme muutaman metrovaihdon jälkeen asunnolle. Asunto hankittiin AirBnb:stä, ja se sijaitsi lähellä kuuluisaa Barcelonetan hiekkarantaa. Asunto oli myös alle 15min kävelymatkan päässä Club Nataciosta, joten paikka oli täydellinen.
Ensimmäiset viikot

Milla

Ensimmäisellä viikolla olimme enimmäkseen Vall de Hebronissa koululla, jossa tutustuimme pääasiassa paikallisiin opiskelijoihin. Koulussa päivät olivat aika lailla muihin opiskelijoihin ja opettajiin tutustumista sekä tietyille tunneille osallistumista. Pääsimme esimerkiksi seuraamaan varjoteatteria ja harjoittelemaan ensiapua paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Koululla oloa ei jakson aikana paljoa ollut, vaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta olimme Club Nataciolla työssäopissa. Ensimmäiset kolme viikkoa meni altailla uinnin opetuksissa ja vesijumpissa. Uinneissa oli pääasiassa lapsia, ja nuorempien lasten kanssa olimmen myös itse altaassa auttamassa. Lasten uinneista huomionarvoista oli se, että kykenin jollain tavalla jopa nauttimaan lasten kanssa olosta, vaikka lapset eivät ole omaa kohderyhmääni.


Lasten leiri vei mehut, mutta toi itseluottamusta

Ella

Pääsiäistä ennen saimme uuden aikataulun lasten leiriviikolle. Leirillä oli myös amerikkalaisia lapsia, joiden kanssa vietimme koko leirin henkilökohtaisimpina ohjaajina yhteisen kielen takia. Lapset olivat villejä ja temperamenttia löytyi. Arvostus lastenohjaajia kohtaan kuitenkin vahvistui ja omat ryhmänhallintataidot parantuivat neljässä päivässä huimasti

Milla

Leirikouluviikolla pääsimme tekemään myös paljon muuta kuin vesilajejen ohjaamista. Pelailimme mm. lasten kanssa rannalla ja pääsin myös tuon viikon aikana moottoriveneellä merelle. Se oli unohtumaton kokemus!

Ella

Olen huomannut, kuinka kaikki onnistumisentunteet clubilla ja kaikki uudet kohtaamiset auttavat jaksamaan ja löytämään joka päivä uutta tsemppiä. Haluan antaa itsestäni kaiken.

Työpaikalla ja koulussa ihmiset ottivat minut todella lämpimästi vastaan kulttuurinsa mukaisesti. Vaikka yhteinen kieli puuttuu useamman ohjaajan ja oppilaiden kanssa, on hienoa huomata, että tutustua, opettaa, perehdyttää ja myös aikaa voi viettää ilman sanallista viestintää.

Totuttua uuteen ympäristöön ja tutustuessa työtehtäviin, uskon pääseväni nopeasti mukaan yhdeksi luotettavaksi työntekijäksi ja ohjaajaksi.

Olen tutustunut Rovaniemeltä tulleisiin Santa Sportin kahteen poikaan, ja he olivat jo kuukausia sitten ostaneet liput Barcelona-Napoli paikallisotteluun. Päätin ostaa myös liput huomiseen peliin ja mennä katsomaan häkellyttävää jalkapallokulttuuria paikanpäälle.

  

Arvostus ja ymmärrys Suomen tukea kohtaa kasvaa jo ensimmäisen viikon aikana

Nyt ensimmäinen viikko on pulkassa ja olemme molemmat hyvällä mielellä väsymyksestä huolimatta.

Ella

Asun Suomessa vielä vanhempieni kanssa ja he ovat aina tukeneet ja tehnyt helpoksi itsestä huolehtimisen treenaamisen, ravinnon ja unen suhteen. Ensimmäisen ja henkisesti raskaimman viikon aikana, huomaan kuinka uusi ympäristö ja siihen totutteleminen on täysin oma prosessinsa. Stressin hallinta on huomattavasti hankalampaa, kun on täydessä vastuussa omista rutiineista ja tietää, että kaikki on kiinni omasta jaksamisesta.

Asuntomme on meille kahdelle opiskelijalle oikein sopiva, mutta alakerran melu hieman haastaa yöuniani. Onneksi korvatulpat mukana ja väsymys niin kova, että nukahtaa automaattisesti sänkyyn päästessä.

Olen hyvin sopeutunut ja tottunut tähän uuteen ympäristöön sekä saanut uuden arjen rullaamaa. Stressi oli kuitenkin sen verran iso alussa, että nyt kun se helpottuu ja pystyy nauttimaan niin huomaan, kuinka väsynyt olen. Stressiä myös lisäsi ajatus ”kai mä nyt teen kaikkeni ja eihän kukaan joudu pettymään muhun”.

Haluan ottaa kaiken irti tästä matkasta, kun siihen on aina kannustettu. Siksi töiden lisäksi loput energiat pyrkinyt siis myös touhuamaan, vaikka energiaa ei olisi. Ne omat jutut: urheilu ja ihmissuhteet arjen keskellä ovat kuitenkin minulle todella tärkeitä, vaikka veisikin voimavaroja. Siksi onkin täydellinen tilaisuus opetella ja miettiä, miten toimia omin avuin, että tulee parempi uni, mieli ja sitä kautta jaksaa treenata ja tehdä kivoja juttuja kanssa itselleni.

 Kaiken tämän työarjen keskellä, olemme nauttineet omasta seurastamme, ajastamme Barcelonassa ja tutkineet ympäristöä.

Milla

Vapaa-ajalla kävin paljon kiertämässä kaupunkia, tutustuen nähtävyyksiin, paikallisiin ihmisiin ja paikallisten elämään. Kävin kolmella eri vuorella, Tibidabossa, Monjuïcissa ja Turó de la Roviralla.  Parc de la Ciutadellan puisto oli kävelymatkan päässä asunnosta, joten tein myös sinne kävelyretken. Yritin nähdä mahdollisimman paljon kaupunkia myös paikallisten turistinähtävyyksien ulkopuolelta, joten tein paljon muutenkin kävelylenkkejä kaupungilla! Jakson aikana osui myös pääsiäinen, jolloin sain pidemmän viikonlopun!

Ella

Vapaa-aikana töiden ja koulun ulkopuolella, olen tutustunut kaupunkiin, ihmisiin ja maan kulttuuriin. Levolle voisin antaa enemmän aikaa vapaa-aikoina, mutta uusi ympäristö ja paikallinen hyvä ruoka ovat ladanneet akkujani. Vietän paljon aikaa rannalla asuntomme ja työpaikan sijainnista johtuen. Nyt kolmantena viikonloppuna, olen käynyt kiertelemässä kauppoja, ravintoloita, aion seuraavana viikonloppuna käydä myös katsomassa kiertäviä kirpputoreja. Olen ollut ennenkin Barcelonassa, joten nähtävyydet ovat jo tuttuja, mutta käyn samalla, kun kuljen ympäri kaupunkia katsomassa Sagrada Familian tilanteen.

Molemmat

Vierailimme toisiksi viimeisellä viikolla myös yhdessä junalla Barcelonan lähellä sijaitsevassa pienessä kaupungissa Castelldelfeldissä. Siellä saimme nauttia leijalautailijoista täyttyneestä rannasta ja kävimme myös ravintolassa maistamassa black puddingia (verimakkaratyyppi), jota paikallisen koulun englanninopettaja suositteli maistamaan.

 Kulttuuri tuo uudet periaatteet arkeen

Ella

Olen huomannut, kuinka Barcelonassa ihmiset ovat suoria ja tunteet näytetään ja tunnetaan joka hetki aidosti piilottamatta.

Aikataulu on paljon joustavampi ja esimerkiksi lähes kaikki tunnit alkavat ja loppuvat eri aikaan kuin on merkattu.

Ruokarytmi on erilainen ja päivä niin sanotusti alkaa paljon myöhemmin kuin Suomessa: Aamupala klo 10 ja toinen aamupala 12, lounas klo 15 ja illallinen ja iltapala ovat yhdistetty ja syödään isot ruokamäärät klo 19 jälkeen illalla.

Kulkeminen Barcelonassa on nopeinta metrolla, sillä ruuhkat voivat olla koko päivän ajan suhteellisen hidastavia autolle ja busseille.

Pidän kuitenkin suoruudesta ja energiasta, mikä huokui paikallisista. Sosiaalisuus ja heittäytyvyys on myös tukenut minun omaa oppimistani koko matkan ajan.

Milla

Barcelona on yleisesti ottaen turvallinen kaupunki, mutta taskuvarkaita löytyy varsinkin turistialueilla. Maalaisjärjellä pärjää näissä tilanteissa! Mitään ei kannata pitää taskuissa eikä jättää tavaroita valvomatta. Kaupungissa on myös paljon pieniä kauppoja, joissa ei kerrota hintoja. Nämä kannattaa kiertää kaukaa, koska hinnat voivat olla mitä vaan keksittynä päästä.

 Viimeiset viikot koettelevat fyysisesti

Molemmat

Viimeiset 2 viikkoa osallistumme ryhmäliikuntatunneille: Suoritimme tunnit itse, teimme muistiinpanoja tunneilta ja olimme avuksi ohjaajalle ja asiakkaille. Olimme mukana spinningissä, joogassa, nyrkkeilyssä ja monessa muussa aktiviteetissa. Pääsimme myös ohjaamaan itse alkulämpöjä ja näyttämään liikkeitä. Jos asiakas puhuu englantia, pystyimme myös antamaan suullisia ohjeita. Espanjaksi osasimme vain kannustaa. Olemme päässeet myös laittamaan kuntomme kunnolla koetukselle suorittamalla päivän aktiviteetit fyysisestä ja henkisestä väsymyksestä huolimatta. On kuitenkin ilo huomata, mihin keho pystyy.


Ikimuistoiset 6 viikkoa

Ella

Kansainvälinen liikkuvuusjakso antoi mahdollisuuden tutustua kansainväliseen liiketoimintaan ja oppia työskentelemään erilaisissa ympäristöissä, verkostoitua uusien ihmisten ja opiskelijoiden kanssa Institut Vall d'Hebronissa ja oppia kieltä. Kehittynyt kielitaito tukee omaa osaamistani ja palvelujen tarjoamista kansainvälisesti. Verkostoituminen taas mahdollistaa esimerkiksi omassa tapauksessani yritystoiminnan kansainvälistymistä, kun samalta alalta on yhteyshenkilöitä ja kontakteja myös ulkomailla.

Milla

Lähtöpäivän aamuna kävin vielä viimeistä kertaa kävelemässä rannalla ja katsomassa auringonnousua! Kaiken kaikkiaan reissu oli opettavainen ja ikimuistoisin ikinä!

Molemmat

Kokemuksella oli todella suuri merkitys meidän työuraamme ja kasvamistamme ajatellen. Tulemme muistamaan kyseiset 6 viikkoa aina.  Tavoitteenamme oli ottaa matkasta kaikki irti ja oltuamme lentokoneessa kohti kotia koimme onnistuneemme siinä.

Olemme väsyneitä, mutta onnellisia!Kiitos, kun olit mukana yhdellä tärkeimmällä reissulla kohti unelmiamme (:2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page