Potchefstroom on Johannesburgin lounaispuolella sijaitseva yliopistokaupunki, jossa toimiva North-West University (NWU) on opiskelijamäärältään yksi Etelä-Afrikan suurimpia. NWU:ssa opiskelee kaikkiaan noin 50 000 opiskelijaa ja se järjestää koulutusta kahdeksan eri tiedekunnan alla. Terveystieteiden tiedekunnan alaisuudessa toimii liikuntatieteiden yksikkö, joka ylläpitää kansainvälistä harjoituskeskusta (NWU High Performance Institute of Sport; HPI).
Pääsin tutustumaan harjoituskeskuksen toimintaan parin viikon ajan osana Erasmus+ -vaihtoa marraskuussa 2023. Vierailu linkittyi myös Varalan valmennuskeskuksen osaamisen kehittämisen erityistehtävään (Ratakierroksen TKI-hanke), sillä Potchefstroom tunnetaan erityisesti yleisurheilun pika- ja keskimatojen harjoituskeskuksena ja vaihdon aikana paikalla oli leireilemässä myös Suomen 400 m ja 400 m aj. maajoukkue.
Harjoitusolosuhteet
NWU:n harjoituskeskuksesta löytyy monipuolisesti olosuhteita erityisesti yleisurheilun sekä useiden palloilulajien harjoitteluun. Paikallisesti merkittävimpiä lajeja ovat rugby ja kriketti, mutta myös yleisurheiluun on monipuolisesti olosuhteita sekä laji- että fysiikkaharjoitteluun. Muista lajeista mm. maahockey, jalkapallo ja tennis ovat vahvasti edustettuina olosuhteissa.
Kampusalue on kokonaisuutena melko tiivis ja harjoitusolosuhteet sijaitsevat muutaman sadan metrin säteellä majoitustiloista. Yleisurheilun olosuhteista kampusalueelta löytyy 400 m nurmirata sekä juoksusuoria. Kolmen kilometrin etäisyydellä kampusalueesta löytyy myös yleisurheilustadion.
Oheisharjoittelutilat on pääosin koottu yhteen rakennukseen nurmiradan pohjoispäätyyn. Oheisharjoitteluun löytyi monipuolisesti eri lajien tarpeisiin varusteltu kuntosali, jonka yhteydessä oli myös varsin hyvin vapaata tilaa harjoitteluun. Samassa rakennuksessa sijaitsi myös palautumiskeskus, jonka varusteluun kuului mm. Kylmä- ja kuuma-altaat, AlterG -juoksumatto, painelahkeita sekä painekammio.
Potchefstroomin yhtenä etuna on myös sen maantieteellinen sijainti ja ilmasto. Harjoituskeskus sijaitsee ylänköalueella noin 1400 m korkeudella merenpinnasta. Toisaalta Etelä-Afrikassa ilmasto on lämmin ja Potchefstroomissa lämpötila oli marraskuun lopulla noin 30 – 35 astetta. Ilmastolla on oma merkityksensä siihen, että keskuksesta on tullut varsin suosittu erityisesti eurooppalaisten yleisurheilijoiden parissa ja useat maajoukkueet käyttävät sitä leirityksissään säännöllisesti. Etenkin pika- ja keskimatkojen sekä kenttälajien urheilijoita leireilee alueella runsaasti, vuositasolla harjoituskeskuksessa vierailee yli 1000 kansainvälistä urheilijaa.
Asiantuntijatoiminta
NWU:n asiantuntijatoiminta painottui vahvasti paikallisiin kärkilajeihin: rugbyyn ja krikettiin. Toki myös muissa lajeissa, kuten yleisurheilussa oli asiantuntijatoimintaa, mutta yleisurheilun osalta painopiste oli kansainvälisessä leiritystoiminnassa ja useimmilla maajoukkueilla on omat asiantuntijat mukana leireillä.
Asiantuntijatoiminta oli rakennettu tiiviisti harjoitusolosuhteiden yhteyteen. HPI:n oheisharjoittelutilojen yhteydessä oli useimpien valmentajien asiantuntijoiden työpisteet, minkä lisäksi kampusalueella sijaitsi omassa rakennuksessaan myös kuntoutukseen sekä kehittymisen seurantaan keskittynyt NWU Centre of Human Health and Performance (CHHP). CHHP:ssa työskenteli mm. fysioterapeutteja, kuntotestaajia sekä kuntoutukseen erikoistuneita valmentajia. CHHP:n olosuhteet oli rakennettu erityisesti kuntouttavaan valmennukseen ja harjoitteluun soveltuviksi, minkä lisäksi tiloista löytyi myös testauslaitteistot eri lajien tarpeisiin.
Suomalaiseen urheilun asiantuntijatoimintaan verrattuna silmiinpistävänä erona oli eri asiantuntija-alojen väliset selkeät toimintarajat. Esimerkiksi vammakuntoutukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen oli selkeästi omat asiantuntijansa, jotka vastasivat vain omasta osa-alueestaan. Joukkuelajeissa tämä tietysti mahdollisti selkeiden rakenteiden ja toimintamallien hyödyntämisen tehokkaasti, mutta toisaalta asiantuntija-alojen välinen moniammatillinen yhteistyö oli vähäistä.
Erityisesti joukkuelajeissa kerättiin paljon harjoitusdataa (mm. syke- ja gps-data sekä videoanalyysi) ja data-analyysien tekeminen oli yksi merkittävä osa asiantuntijatyötä. Varsinkin video- ja pelianalyysiä hyödynnettiin paljon ja yliopistolla oli runsaasti myös siihen linkittyvää tutkimustoimintaa.
Koska harjoituskeskus toimi yliopiston alaisuudessa, oli monilla valmentajilla ja asiantuntijoilla toimenkuvassaan urheilun ohella myös opetus- ja tutkimustoimintaa. Vastaavasti yliopiston opiskelijat toimivat urheilun parissa mm. opiskeluihin liittyvien harjoittelujen muodossa. Tiiviin yhteistyön kautta urheilututkimusta on pystytty tuomaan lähemmäksi käytännön valmennusta ja lajien toimintaa. Tämä on varmasti yksi osa-alue, jossa Suomessa olisi kehitettävää NWU:n toimintamalliin nähden. Tosin myös NWU:ssa tutkimuksen ja valmennuksen välistä yhteistyötä pyritään edelleen vahvistamaan ja siinä on haasteita mm. rahoitusten suhteen.
Tutkimus- ja koulutustoiminta
NWU:n liikuntatieteiden yksikössä järjestetään koulutusta viidessä eri pääaineessa (Sports Science, Biokinetics, Coaching Science, Kinderkinetics ja Recreation Science). Koulutus tapahtuu pääosin harjoituskeskuksen kampusalueella ja koulutuksessa hyödynnetään samoja olosuhteita kuin urheiluvalmennuksessa.
Liikuntatieteiden tutkimustoiminta on keskittynyt omaan tutkimusyksikköönsä: Physical Activity, Sport and Recreation (PhASRec), joka sijaitsee myös samalla kampusalueella. Tutkimusta tehdään kattavasti liikunta- ja terveystieteiden sekä urheilun näkökulmasta. Urheilututkimuksessa painottuvat muun muassa video- ja pelianalyysi sekä biomekaniikka.
Yhteenvetoa ja kokemuksia
NWU:n harjoituskeskuksen ja yliopiston toimintaan tutustuminen antoi paljon uusia näkökulmia myös omaan työhön. Monissa toiminnoissa oli paljon samankaltaisuuksia suomalaiseen urheiluun, mutta toki myös eroja löytyi. Olosuhteiden osalta harjoituskeskus palveli hyvin urheilijoita ja kaikki tarpeellinen oli saatu rakennettua varsin tiiviiksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
Tutkimus-, koulutus- ja asiantuntijatoimintojen sijoittaminen urheiluolosuhteiden yhteyteen mahdollisti osallistuvan asiantuntijatoiminnan sekä käytännönläheisen urheilututkimuksen. Tämänkaltainen ajatusmalli on varmasti hyvä lähtökohta myös Hakametsä Sport Campuksen suunnittelussa.
Toisaalta asiantuntijatoiminnan toteutustapa erosi selkeästi suomalaisesta ajattelutavasta ja taustalla vaikuttavat varmasti osaltaan kulttuurierot, mutta myös erilaiset lajit ja urheilijamäärät. Suurissa palloilulajeissa selkeän toimintamallin avulla jokainen asiantuntija voi keskittyä omaan osaamisalueeseensa, mutta toisaalta moniammatillisen asiantuntijatyön etuna on urheilijan yksilöllinen huomioiminen, mikä toimii hyvin yksilölajeissa ja pienillä urheilijamäärillä.
Datan keräämiseen ja hyödyntämiseen liittyvät haasteet urheiluvalmennuksessa tuntuivat olevan hyvin samankaltaisia kuin omassa työssä. Mittaridataa saadaan kyllä kerättyä harjoittelusta, mutta sen analysoinnissa ja hyödyntämisessä olisi vielä kehitettävää ja ajankäyttö tulee usein rajoittavaksi tekijäksi. Lisäksi harjoittelun seurannassa haasteena on saada urheilijat täyttämään harjoituspäiväkirjaa etenkin joukkuelajeissa, mikä on myös omassa työssä tullut usein vastaan.
Harjoituskeskusvierailun ohella pääsin osallistumaan myös suomalaisten ratakierroksen urheilijoiden harjoitusleirille mm. harjoittelun seurannan osalta. Varalan valmennuskeskuksen osaamisen kehittämisen erityistehtävän (Ratakierroksen TKI-hanke) yhtenä tavoitteena on ratakierroksen asiantuntijatoiminnan kehittäminen osana lajin maajoukkuetoimintaa. Tästä näkökulmasta oli erityisen hyödyllistä ja opettavaista päästä mukaan harjoitusleirille, jossa pääsi näkemään hyvin käytännön harjoittelua ja valmennustoimintaa. Samalla pääsi toki näkemään myös muiden maiden urheilijoiden harjoittelua sekä valmennus- ja asiantuntijatoimintaa.
Useissa lajeissa urheilijat viettävät suuren osan harjoituskaudesta leireillä hakien hyviä harjoitusolosuhteita. Tämä tuo asiantuntijatoimintaan omat haasteensa ja tämän kokemuksen perusteella leireillä mukana oleminen tuo selkeästi lisäarvoa asiantuntijatoiminnan kokonaisuuteen ja mahdollistaa osallistuvan asiantuntijatoiminnan. Usein leiriolosuhteissa harjoitusmäärät nousevat tavallista korkeammiksi ja myös olosuhteet voivat tuoda omat haasteensa, kuten tässäkin tapauksessa korkeuden ja kuumuuden osalta. Näin ollen harjoittelun seuranta korostuu arkiharjoitteluun verrattuna ja tämän kokemuksen perusteella seurannalla saatiin hyötyä harjoitteluun leiriolosuhteissa. Harjoittelun seurannan ohella myös mm. tekniikka-analyysien tekeminen tuo lisäarvoa valmennukseen leiriolosuhteissa.
NWU-vierailun yhtenä tavoitteena oli myös tutkimusyhteistyön mahdollisuuksien selvittäminen erityisesti yleisurheilun osalta. Keskuksessa leireilee useiden Euroopan maiden maajoukkueita, joten mahdollisuudet esimerkiksi suorituskyvyn ja lajitekniikan tutkimukselle olisivat sikäli hyvät. Toisaalta ulko-olosuhteet tuovat tutkimusnäkökulmaan omat haasteensa mm. tuulen ja vesisateen osalta. Lisäksi leirityksissä harjoitusohjelmat ovat usein tiiviitä, joten urheilijoiden rekrytoiminen tutkimukseen voi olla haastavaa.
Tutkimusnäkökulmasta harjoittelun seurantaan ja kuormitukseen liittyvät mittaukset voisivat olla yksi mahdollisuus suorituskyky- ja tekniikkatutkimuksen ohella. Toisena mahdollisuutena tutkimusyhteistyölle voisi olla palloilulajien tutkimus ja esimerkiksi ravitsemuksen tai psyykkisen valmennuksen näkökulma suorituskykymittausten ohella.
Kommentare